Knopen
Knopen
Stoffen en fournituren
Wol
Wol en handwerk
Stoffen

Patronen

 

 


Kleine mandala haken

Mandala's haken is helemaal hot!

Haak van verschillende kleuren de mooiste mandala's aan de hand van de volgende patronen.

Klik hier voor het patroon van alle mandala's.
Door naar beneden te scrollen kan je de taal van het patroon naar nederlands zetten en het patroon gratis downloaden


Gehaakt vest

Adriafil heeft het prachtige garen Zebrino. Zebrino is in een aantal kleuren verkrijgbaar. Lossen en vasten heeft een geweldig patroon gemaakt van een gehaakt vest. Dit patroon kan je gratis downloaden via onze link.
Het garen is verkrijgbaar in onze winkel of in de webshop.


Pietje haken

Je kunt dit pietjes haken aan de hand van het gratis patroon. Het mooiste effect krijg je met haak katoen Catania van Schachenmayr. Veel plezier!

Druk hier om het patroontje van Piet te downloaden.


Olivier de olifant haken

Een knuffelbeestje is altijd een leuk cadeau bij een geboorte of verjaardag. Zelfgehaakt is natuurlijk nog specialer. Een persoonlijk cadeau voor de allerliefste!


Druk hier om een PDF bestand te openen waar het hele patroon van het olifantje te vinden is.


Gehaakte muts met blokjes

Benodigde materialen

  • Boston 2 bollen.
  • Rest stukje kleur voor de laatste toer.
  • Haaknaald nr 7.
  • Stop- of wolnaald met groot oog.
  • Pompon.


Toelichting

Het schaakbordpatroon bestaat uit 5 halve stokjes en 5 reliëfstokjes. De blokken verspringen steeds om de 4 toeren. 

Reliëfstokjes
Reliëfstokjes zijn gewone stokjes waarbij om de steel van de onderliggende steek wordt ingestoken. 

Stokjes
maak eerst 1 omslag, steek in, neem de draad op en haal die door de eerste 2 van de 3 lussen. Er staan nu nog 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad weer om de haaknaald en haal die door beide lussen op de haaknaald. Klaar is het stokje.

Reliëfstokjes
haak ze zoals gewone stokjes, MAAR steek om de steel van de volgende steek in de voorgaande toer heen in plaats van in de lussen boven op de steek.

Alleen in de achterste lus insteken
In toeren 2-4 wordt er voor de halve stokjes alleen in de achterste lus van de onderliggende steek ingestoken.

 

Werkbeschrijving

Opzet bovenkant: geldt voor maat M en L

Haak 4 lossen. Sluit de ketting tot een ring: steek daarvoor in bij de 1e losse en sluit de ketting met 1 halve vaste. Haak vervolgens 1 losse en begin dan met toer 1 (trek de halve vaste strak aan, maar houd de losse vrij losjes). 

Let op! Is de 1e steek van de toer een half stokje, haak dan 1 losse na de halve vaste; is de 1e steek een reliëfstokje, haak dan 2 lossen na de halve vaste. 

Haakpatroon maat M (hoofdomvang 52-56cm)
1toer; haak 10 halve stokjes in de opzetring

2toer; verdubbel de steken als volgt: haak 2 reliëfstokjes om de steel van 1 steek en haak 2 halve stokjes in de achterste lus een steek. Haak steeds 2 reliëfstokjes, 2 halve stokjes – haak dus elk paar 5 keer.

3toer; haak beide reliëfstokjes en beide halve stokjes (alleen in achterste lus insteken!) dubbel. Je hebt nu om en om 4 reliëfstokjes en 4 halve stokjes.

4toer; haak nu alleen 1e reliëfstokje en 1e halve stokje (alleen in de achterste lus insteken!) dubbel. Haak boven de overige steken gewoon 1 steek. Je hebt nu om en om 5 reliëfstokjes en 5 halve stokjes.

5toer; haak met K1 1 halve vaste en met K2 1 losse. In deze toer laat je de blokjes verspringen! Haak boven 5 reliëfstokjes halve stokjes en boven halve stokjes reliëfstokjes. Haak als volgt: maak 1 omslag, steek vanaf de achterkant in en buig de haaknaald over de steel van het reliëfstokje heen en steek dan in bij de eerste insteekplek na de steel, neem de draad op en­ haal die door de 3 lussen op de haaknaald (half stokje) – je haakt dus om de steel van de steek heen. Haak 5 keer.  Maak 1 omslag en haak reliëfstokjes om de halve stokjes heen. Haak 5 keer. Elk stekenblok wordt 5 maal gehaakt.

6toer; haak als toer 5, maar laat de steken niet verspringen – dus halve stokjes boven halve stokjes en reliëfstokjes boven reliëfstokjes. Let op! Haak bij halve stokjes weer vanaf de achterkant voor de steel langs en steek in dezelfde beweging na 1e steek in, enz.

7toer; haak als toer 6

8toer; haak als toer 6

9toer; laat de blokjes weer verspringen, reliëfstokjes boven halve stokjes en omgekeerd

10t/m 12e toer; haak als toer 9

13t/m 16e toer; laat de blokjes weer verspringen

17toer; afsluittoer/teruggaande toer: haak vasten in tegengestelde richting; keer het werk met de lus van de laatste steek op de haaknaald en haak de toer verder. Einde voor maat M.

 

Haakpatroon maat L (hoofdomvang 57-61cm)

(Let op! De blokjes in het schaakbordpatroon worden hier niet allemaal vierkant) (maat L is 5 steken wijder en 1 toer langer) 

1t/m 4e toer; haak als maat M

5e toer; haak de reliëfstokjes dubbel (30 reliëfstokjes), haak de halve stokjes enkel (25 halve stokjes) 

6e toer; laat vanaf hier de blokjes in het schaakbordpatroon verspringen! Haak boven de 6 reliëfstokjes halve stokjes en omgekeerd. Haak als volgt: maak 1 omslag, steek vanaf de achterkant in en buig de haaknaald over de steel van het reliëfstokje heen en steek dan in bij de eerste insteekplek na de steel, neem de draad op en haal die door de 3 lussen op de haaknaald (half stokje). Je haakt dus om de steel van de steek. Haak 6 keer. Maak 1 omslag en haak reliëfstokjes om de steel van de halve stokjes heen. Haak 5 keer. Haak elk stekenblok 5 keer op de toer.

7t/m 9e toer; haak als toer 6

10t/m 13e toer; laat de blokjes weer verspringen

14t/m 17e toer; laat de blokjes weer verspringen

18e toer; afsluittoer/teruggaande toer: haak een toer vasten in tegengestelde richting; keer het werk met de lus van de laatste steek nog op de haaknaald en haak de toer verder. Einde maat L 

Afwerking: hecht alle draadeinden netjes af.


Ster voor banju kussen haken

1- 6 lossen. Sluiten met een halve vaste in de eerste losse.

2- 3 lossen ( is eerste stokje) In totaal 12 stokjes in de lossen cirkel haken. Sluit met een halve vaste in de derde losse van het eerste stokje. Wissel van kleur.

3- 2 vasten tussen elk stokje. Sluit met een halve vaste en wissel van kleur.

4- 4 lossen, 2 vasten overslaan, een vaste in de derde vaste. Herhaal.

5- halve vaste in een lossenboog. 3 lossen ( is eerste stokje). Maak in elke boog 5 stokjes. Eindig met halve vaste in 3e losse van eerste stokje en wissel van kleur.

6- 2 lossen ( is een half stokje), stokje in de volgende steek, 5 dubbele stokjes in de volgende steek, half stokje in de volgende steek. Herhaal. Sluiten met halve vaste.

7- Hecht een nieuwe kleur aan in het middelste dubbele stokje van een boogje/blaadje van de vorige toer.4 Lossen ( is een dubbel stokje), 2 dubbele stokjes in dezelfde steek. 1 stokje in de volgende twee steken. Half stokje in de volgende steek. Haak de volgende 2 steken te samen met vasten. 
*Half stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende twee steken, 5 dubbele stokjes in de volgende steek, 1 stokje in de volgende twee steken, half stokje in de volgende steek, haak de volgende 2 steken samen met vasten*. Herhaal.
Eindig met een halve vaste, 1 stokje in de volgende twee steken, 2 dubbele stokjes bij de eerste 3 dubbele stokjes in de steek. Sluit met een halve vaste, wissel van kleur.

8- 4 Lossen (is een dubbel stokje), 2 dubbele stokjes in dezelfde steek. 1 Stokje in de volgende drie steken. Half stokje in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten.* Half stokje in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende drie steken. 5 Dubbele stokjes in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende drie steken. Half stokje in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten*. Herhaal. Eindig met een halve vaste, 1 stokje in de volgende 3 steken, 2 dubbele stokjes bij de eerste 3 dubbele stokjes in de steek. Sluit met halve vaste, wissel van kleur.

9- 4 Lossen ( is een dubbel stokje), 1 dubbel stokje in dezelfde steek. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende drie steken. Halve vaste in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten. * Half stokje in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende drie steken. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 3 Dubbele stokjes in de volgende steek. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende drie steken . Halve vaste in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten*. Herhaal. Eindig met een halve vaste, 1 stokje in de volgende drie steken, 2 dubbele stokjes, 1 dubbel stokje bij de eerste 2 dubbele stokjes in de steek. Sluit met een halve vaste, wissel van kleur. 

10- 4 Lossen ( is een dubbel stokje), 1 dubbel stokje in dezelfde steek. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende vier steken. Halve vaste in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten. * Half stokje in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende vier steken. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 3 Dubbele stokjes in de volgende steek. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende vier steken . Halve vaste in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten*. Herhaal. Eindig met een halve vaste, 1 stokje in de volgende vier steken, 2 dubbele stokjes, 1 dubbel stokje bij de eerste 2 dubbele stokjes in de steek. Sluit met een halve vaste, wissel van kleur.

11- 4 Lossen ( is een dubbel stokje), 1 dubbel stokje in dezelfde steek. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende vijf steken. Halve vaste in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten. * Half stokje in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende vijf steken. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 3 Dubbele stokjes in de volgende steek. 2 Dubbele stokjes in de volgende steek. 1 Stokje in de volgende vijf steken . Halve vaste in de volgende steek. Haak de volgende 3 steken te samen met vasten*. Herhaal. Eindig met een halve vaste, 1 stokje in de volgende vijf steken, 2 dubbele stokjes, 1 dubbel stokje bij de eerste 2 dubbele stokjes in de steek. Sluit met een halve vaste, wissel van kleur.

12- 


Muts haken

Leeftijd             Hoofdomvang   Omtrek muts   Hoogte muts   Diameter platte cirkel

0-6 maanden   33-38/39 cm     30,5-35,5 cm   11,5-13 cm       10,2-10,5 cm

6-12 maanden 40-48,5 cm       35,5-48 cm      14 cm               11,5 cm

1-3 jaren         45,5-53,5 cm     43-51 cm         16,5 cm            14 cm

4+ jaar            50,5-60 cm        48-53,5 cm      19 cm               15-15,5 cm

Vrouwen          56 cm                51 cm              21,5 cm            16,5 cm

Mannen            58,5 cm             53,5 cm          24-25 cm          17-17,5 cm


South bay shawl

Herhaal de laatste 2 toeren.

Een Southbay sjaal kan je haken van Scheepjes Invicta. Je hebt hiervoor 2 bollen nodig voor een mooi formaat. Maar mocht je m groter willen hebben, dan kan je er nog een of twee bollen extra aan haken.

Natuurlijk kan het ook van ander garen....


Paasei haken

1- Maak een magic ring of haak 3 lossen tot een cirkel.

2- Haak 6 vasten in de ring.

3- 2 Vasten in iedere vaste.

4- 2 Vasten in iedere vaste.

5- 1 Vaste in iedere vaste.

6- 1 vaste, 2 vasten, 1 vaste, 2 vasten enz.

7 t/m 16- 1 Vaste in ieder vasten.

17- *1 vaste in de eerste 5 vasten dan één vaste overslaan*.(herhalen).

18 t/m 20- 1 Vaste in iedere vaste.

21 en 22- 1 vaste, 1 vaste overslaan,* 2 vasten, 1 vaste overslaan*. (herhalen)

23 t/m einde *1 vaste, 1 overslaan* (herhalen totdat je geen toer meer kan maken).

 

Hecht af en stop de draad weg. Hang een leuk lintje aan de bovenkant van het ei. Je kunt het ei eventueel opleuken met strikjes of bloemetjes.

 


Aanbieding


Laatste nieuws

Durable Colourful

09-06-2017
Nieuwe site van Durable met veel gratis patronen!
Lees meer